Prohledat tento blog

čtvrtek 26. října 2023

Jan Bauer - Prokletí domu U Dvou růží

Jan Bauer

Prokletí domu U Dvou růží

Kalibr, 2023

Už samotný podtitul této knižní novinky z pera neúnavného jihočeského spisovatele Jana Bauera napovídá, že autor vrací do hry jednu ze svých dřívějších románových postav - královského soudce Melichara, oblíbence krále Jana Lucemburského. Na stránkách zmíněné Bauerovy historické detektivky se tak čtenář setkává s Melicharem již podeváté, stejně jako s jeho poněkud prostopášným, ale pprotřelým společníkem Božetěchem.

Děj začíná příjezdem Eberharda z Weisburgu, vlastníka několika kutnohorských dolů, na tvrz Roupov, aby se setkal právě se soudcem, který byl znám jako schopný vyšetřovatel hrdelních zločinů. Za Melicharem se vydal až z Norimberka, a to na doporučení důvěryhodného královského podkomořího Jindřicha z Lipé. Důvodem Eberhardovy cesty byla žádost, by se soudce ujal vyšetřování vraždy jeho staršího bratra Walrama, bohatého kupce, příhodně nazývaného Stříbrný kníže. I on vlastnil řadu stříbrných dolů na Kutnohorsku. Od tragické události spojené s domem U Dvou růží ve Větším Městě v Praze sice uplynulo již několik týdnů, ale Eberhard byl přesvědčen, že bratrova vražda je jen pokračováním série tajemných nešťastných nehod postihujících rodinné sídlo. Hovoří o prokletí rodu, sahajícího až k osobě jeho dědečka Rudolfa, ale hlavně domu U Dvou růží, vystaveném v průběhu času několika nevysvětlenými nehodami. Melichar sice odmítá tvrzení o prokletí, ale je ochotný ujmout se vyšetřování případu, který se komplikuje další násilnou smrtí – tentokráte nešťastného Eberharda. Soudcovy kroky po stopách vražedných útoků jsou samozřejmě doprovázené mnoha nebezpečenstvími, kdy je ohrožen na životě i on sám, postupně však rozmotává složité kličky příběhu kolem smrti obou bratrů i událostí z hlubší minulosti.

Bauer umně kombinuje napínavé příběhy svých vyfabulovaných postav se skutečnými historickými osobnostmi dané doby, stejně jako s politickými a společenskými událostmi, které ovlivňovaly dění v Evropě i samotných Čechách. Právě tato nezpochybnitelná schopnost činí Bauerovy knihy přitažlivými jak pro milovníky historie a drsného středověku, tak pro vyznavače dobrodružství a napětí.

Hanka Hosnedlová




Žádné komentáře:

Okomentovat