Prohledat tento blog

sobota 11. listopadu 2023

Literáti připravili pásmo ke Dni poezie

Festival Den poezie, který se koná už po pětadvacáté na počest narození Karla Hynka Máchy od roku 1999, a to díky neúnavnému nasazení stovek regionálních organizátorů. Ti připravují po celé naší vlasti spoustu akcí - čtení, divadelních představení, výstav, kulturních procházek a.j., aby se sešli především milovníci poezie a připomněli si odkaz tohoto velkého českého poety.

Do naší země na pozvání společnosti Den poezie přijíždí i řada významných básníků ze zahraničí, aby se zapojili do té neopakovatelné atmosféry. Festival je podporován Ministerstvem kultury ČR a hlavním městem Praha.

Každoročně je vyhlašováno téma, které může být pro jednotlivé organizátory inspirací. Letošní téma – Básně v obrazech je jistě otevřené, inspirativní, včetně myšlenek o vizuálních a textových obrazech s propojením různých žánrů.

I členové Literárního klubu P. Bezruče Frýdek-Místek (LKPB) se nechali inspirovat uvedeným tématem a své básně seřadili do scénáře, se kterým se představili posluchačům ve Frýdecké knihovně v podvečer ve čtvrtek 9. listopadu 2023. Verše byly velice vkusně doplňovány hrou na kytaru hudebníkem Jardou Dobiášem. A protože někteří literáti mistrně vládnou i štětcem na plátně, byly k vidění i obrazy.

„Chodím ráda na tyto literární večery, vždy doznám zklidnění duše a načerpám tolik potřebnou energii pro následující dny,“ přiznala nejedna z účastnic tohoto nevšedního setkání.

Pro sedm přednášejících literátů, kteří se pokusili dostat do rovnováhy básně s obrazy prezentací tvorby své i svých kolegů, to je jistě to nejlepší ocenění. Prostředí Frýdecké knihovny takovým setkáním nahrává, a proto jsme rádi, že jsme byli jejich pracovnicemi vřele přijati. Děkujeme a těšíme se na další setkání u poezie a hudby.

Dajana Zápalková

Foto: Archiv LKPB Frýdek-Místek



Žádné komentáře:

Okomentovat