Prohledat tento blog

čtvrtek 25. dubna 2024

Ladislav Beran - Odložená spravedlnost

Ladislav Beran

Odložená spravedlnost

MOBA, 2024

Také další knižní novinka z pera píseckého autora Ladislava Berana má v seznamu dvacítku krimi povídek, které vydají na téměř tři stovky stránek. Ale číst je budete jedním dechem, protože v nich není nouze ani o napětí, ani o reálné zápletky mezi zákonem a novodobou galerkou, ani o jedinečné líčení událostí v na první pohled poklidném jihočeském městě. Autor tentokrát vrací čtenáře zpátky do současnosti, a to na píseckou kriminálku, kde vstupují do hry opětně bodří poručíci Studnička s a Mach s nadřízeným kapitánem Karasem.  

     Tato trojka společně s dalšími členy tamější kriminálky opakovaně a nejednou i složitě řeší případy, kdy jejich protivníci přestupují hranici zákona. Přesto ale přitom nezapomínají na určitou porci lidskosti a pochopení. To, společně s jedinečným a pro Berana typickým vykreslením všech zapojených postav, je činí čtenářské veřejnosti ještě bližší, jako by to byli lidé ze sousedství či z hospůdky, kam si pravidelně chodí na pivko a přátelské poklábosení. I ty, kteří se dostali na opačnou stranu plotu, vykresluje autor natolik lidsky a samozřejmě, že nejednou získá pro ně i určité odpuštění či kousek tolerantních sympatií.

     Neoddiskutovatelným způsobem k tomu přispívá jeho detailní znalost prostředí města a okolí, takže čtenář, který v Písku žije nebo jej navštěvuje, si dokáže kulisy jednotlivých příběhů bezpečně vybavit a připadá si občas dokonce jako přímý účastník děje.

     Už dávno je jasné, že Ladislav Beran má rád své město a jeho specifické figurky a že dokáže na základě suchých faktů vykouzlit neuvěřitelně životný, důvěrně známý obraz. A to je právě onen čarovný proutek v ruce autora, který dokáže oživit písmenka a dát jim reálný život...

Hanka Hosnedlová

Žádné komentáře:

Okomentovat