Prohledat tento blog

pondělí 26. srpna 2024

Ladislav Beran - Dobře upletená oprátka

 



Vyznamenání pro Věru Kopeckou

9. července 2024 bylo předáno básnířce, překladatelce, organizátorce kulturních akcí, fotografce a malířce Věře Kopecké významné ocenění.

Ve Vratislavi převzala z rukou vícevojvody Dolnoslezského vojvodství Rytířský kříž za zásluhy pro Polsko. Vyznamenání podepsal polský prezident Andrzej Duda.

Věra Kopecká přeložila poezii mnoha současných polských autorů, pořádá také mezinárodní setkání. Její Dny poezie v Broumově jsou již čtvrt století svátkem milovníků tohoto literárního žánru. Má za sebou desítky autorských čtení na mezinárodních básnických festivalech (Varšava, Poznaň, Polanice, Galicie a další), spojených s vydáním poezie ve sbornících a s besedami ve školách u našich severních sousedů. V Polsku také vystavuje své fotografie, především s přírodní tematikou, kterými často ilustruje knihy své i dalších autorů, včetně polských. Účastnila se také malířských plenérů. Významně se tak pozitivně podílí na vzájemných vztazích mezi Čechy a Poláky, přibližuje našim čtenářům tvorbu básníků ze sousední země.

 

Tomáš Jirgl



čtvrtek 15. srpna 2024

Ohlédnutí za festivalem Po stranách Moravy

Od 2. do 4. srpna 2024 potěšil fanoušky především literárního umění 13. ročník letního mezinárodního poetického festivalu Po stranách Moravy.

Na tradiční kulturní akci založené prezidentkou festivalu, básnířkou Jarmilou Moosovou Kuřitkovou a básníkem Vladimírem Petrovičem vystoupilo tentokrát 29 autorů z Polska, Česka, Slovenska, Rumunska a Ukrajiny.

Letos se téměř vše odehrálo na slovenské straně řeky Moravy. Vladimír Petrovič, který je zároveň historikem byl hlavním organizátorem, průvodcem a moderátorem letošního setkání. Domovskou scénou se stalo Divadlo rodiny Švrčkových – Beseda, v Holíči. Vystoupení zavítalo také do Skalice a lázní Smrdáky. V pestrém programu nechyběla plavba lodí po Baťově kanálu, prohlídka historické části Skalice, zamyšlení slovenského básníka Ladislava Špánika nad současnou poezií, diskuse, prohlídka Galerie Jozefa Jelenáka nebo tvůrčí dílna.

Celým festivalem se přirozeně prolínala recitace poezie s hudbou. Hráli a zpívali Beata Vargová Kuracinová, Júlia Pechová, Holíčské trio, Jiří Šámal a Vlasta Procházka.

Lidé potřebují poezii. V tomto létě ji dostali v krásné formě.

 

                                                                                                                                       Tomáš Jirgl






Dialog na cestě a Pražský klub spisovatelů - srpen2024

 Vážené kolegyně a vážení kolegové, milí přátelé a příznivci,

prázdniny jsou časem odpočinku. Z důvodů dovolených nebo pobytů mimo Prahu jsou setkávání spíše omezena. Ale i tak jsme v červnu oslavili půlkulaté jubileum PhDr. Olgy Nytrové. Markéta Hlasivcová a Květoslava Salmonová spoluorganizovaly a moderovaly již XXII. ročník Festivalu duchovní hudby, tentokráte se zaměřením na probíhající Rok české hudby a české skladatele. Festival proběhl na svátek slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje 5. července v Chrámu sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí. Dále se vedoucí Dialogu na cestě a někteří členové zúčastnili vernisáže fotografií Luboše Y. Koláčka v Artcentru u Vinohradského pivovaru. Na našich www stránkách je vyvěšena pozvánka na „Básnění s Radanou s kytarou Ivana Frieda“, které proběhne ve čtvrtek 15. 8. v kavárně VOLVOX GLOBATOR. Další, spíše neformální, setkání plánujeme na úterý 17. září od 17 hodin. A v říjnu se budeme těšit na přednášku profesora Čorneje o Janu Žižkovi z Trocnova.


Informace o našich aktivitách a pozvánky na plánované akce naleznete na našich webových stránkách www.dialognaceste.cz


Vaší laskavé pozornosti opět  doporučujeme Dialog na cestě (kanál na videotéce YouTube)

https://www.youtube.com/@dialognaceste4915/videos


Zásluhou Ing. Václava Strachoty zde přibývají pořady se zajímavými osobnostmi, které vystupovaly v Karlíně. Jmenujme např. prof. Petra Čorneje, Alexandera Tomského, prof. Maxe Kašparů, dr. Ladislava Heryána, MUDr. Bohumila Ždichynce ad. Zavzpomínáme na dr. Radima Uzla, dr. Jana Vodňanského, Táňu Fischerovou a další zajímavé osobnosti, se kterými se už můžeme setkat pouze prostřednictvím videozáznamů.

Z minulého roku jsou vyvěšena zajímavá setkání např.  s Ing. Radovanem Voříškem, psychoterapeutem a lektorem prevence na poli drogových závislostí; Alexanderem Tomským, českým politologem, publicistou, filosofem, spisovatelem a nakladatelem, a též překladatelem z angličtiny a češtiny; profesorem Maxem Kašparů, knězem, psychiatrem a zároveň spisovatelem

Naleznete zde videozáznam večera k oslavě 20 let Dialogu na cestě v Galerii Cesty ke světlu. Texty, úvahy, eseje, články i verše z připravovaného almanachu recitují skvělí herci Vilém Udatný a Petra Jungmanová.  Jsou zde příspěvky teologů, filosofů, básníků, např.  Milana Balabána, Ladislava Hejdánka, Maxe Kašparů, Alexandra Tomského, Ivo Tretery, Jana Hellera, Jana Kačera, Jitky Molavcové a dalších. Tento reprezentativní večer korunuje 20 let tvůrčí činnosti sdružení Dialog na cestě, který založila a vede Olga Nytrová.

Když Vás některý pořad osloví, budeme moc rádi, pokud ho doporučíte ke zhlédnutí někomu z přátel či z rodiny nebo i známým. Pomůžete dobré věci. 


JAK OTEVŘÍT „DIALOG NA CESTĚ“ NA YOUTUBE

1/ Otevřete jej kliknutím levého tlačítka myši na tomto odkazu:

       https://www.youtube.com/@dialognaceste4915/videos

2/ Další možností je, že si otevřete internetovou stránku YouTube.

    Do okénka „Hledat“ zapíšete Dialog na cestě. Potom kliknete na odkaz „Dialog na cestě“, který se objeví a otevře se Vám úvodní stránka. V ní například potvrďte nabídku „Videa“, kde přehledně uvidíte seznam všech nabízených videí.

 

Na www stránkách Církve československé husitské  https://www.ccsh.cz/casopisy-ke-stazeni.html  jsou vyvěšeny časopisy a kalendáře, např. je zde vyvěšeno již 7 kalendářů Blahoslav. V současnosti editoři a redaktoři O. Nytrová a V. Strachota dokončují 8. kalendář Blahoslav 2025. Najdete zde i dvouměsíčník Husita a týdeník Český zápas, kde je O. Nytrová členkou redakční rady a do nichž přispívají i další členové Dialogu na cestě a Pražského klubu spisovatelů. 

 

Se srdečným pozdravem

 

PhDr. Olga Nytrová

předsedkyně Pražského klubu spisovatelů a členka Rady Obce spisovatelů

t. 608 160 446

www.dialognaceste.cz

Dialog na cestě na YouTube

 


úterý 6. srpna 2024

PŘIMKNOUT SE K ZEMI

Jako každoročně: Almanach poezie. Letos názvem 

DVĚ MINUTY OD PRAVDY

(vyd. Rysková, 2024, 194 str., ilustrace Jindřich Štrajt.) Editorem je Vladimír Stibor

Almanach podává svědectví o současné české poezii. Přináší širokou škálu námětově rozličným veršů, z nichž slova přimknout se k zemi jsou symbolická, odpovídají základnímu kameni celého souboru. Vedle jž téměř klasických podání se nacházejí křehké verše plné introvertních vyznání. Originalita souboru spočívá v bohatých literárních i životních zkušeností většiny autorů a autorek, vyjádřených osobitou formou. Někteří básníci a básnířky si nastavili laťku skutečně hodně vysoko, dodávají tak almanachu na významu, plastičnosti a obecné platnosti.

            Almanach Dvě minuty od pravdy podává svědectví o současných uměleckých hodnotách české literatury. Konkrétně poezie. Je to ovšem svědectví neúplné, mnozí renomovaní básníci nejeví o almanachový způsob publikování zájem, mají lákavější publikační možnosti, případně se o přípravě almanachu ani nedoslechli. Je to škoda. Škoda pro almanach, škoda pro českou poezii, škoda pro autory, kteří zůstali z jakýchkoli důvodů stranou. Nekritizuji je. Není důvod. Možná se někteří domnívají, že podobný almanach je pod jejich úroveň. Volbu rozhodnutí mají ve svých rukou.

            Almanach je na světě, tady žádné kdyby neplatí. Zamysleme se proto tam tím, co přináší, o čem vypovídá, co naznačuje. Široká námětová škála, rozličná forma. Tak už to bývá; mnoho vsí, mnoho psů. Název jsem zvolil podle verše, který je pro almanach symbolický. Při čtení se čtenáře zmocňuje právě takový pocit. Pocit přimknutí.

             Upoutá originalita tvorby, od procítěné poezie s konejšivým podtextem ke vzdálenému odlesku poezie, kterou F.X. Šalda označoval jako barokní. Ojediněle  věnovali tvůrci větší pozornost květům než záhonům, z kytice se vytrácí nosná myšlenka. Jistá míra shovívavosti je zajisté na místě. Stejně jako při vyhodnocování literárních soutěží. Když už je soutěž vyhlášená, někdo vyhrát musí. Není právě ojedinělé, že chleba se pokoušejí upéct pekaři neznající zákonitosti pece. V almanachu scházejí věkově mladí básníci, které známe z jiných publikací. Při čtení jejich veršů se vnucuje myšlenka, že poezii píší, ale nečtou ji. Neuvědomují si, že v (některých) knihách lze najít nejen modrost, ale především intimní okouzlení, které nedá žádná škola. V tom směru není almanach výjimkou, z některých básní životní zkušenosti a bohatost poznání cení zuby, až to bere dech. Nacházejí se v něm verše, jejichž tvůrci si nastavili laťku hodně vysoko. Široce se ukázkou starší tvorby rozmáchla Svatava Antošová, kouzelnou křehkostí se vyznačuje lyrika Evy Černošové, osvěží aforismy Ladislava Mušky a dvojverší Jiřího Žáčka, básnickou duši nezapře svébytný Vít Procházka, upoutají Bartošková, Přidal, Cimický, Szpuk, Sýs, Kovář, Šatánková, Vávrová…  Ani další se rozhodně nemusejí za svoje polínko na společný oheň hanbit. Ojediněle čteme i dosud neznámá jména. Označení neznámá však usvědčuje z neznalosti čtenáře, třebaže ani ti nejpilnější nemají šanci znát všechno, co přináší papír, co skrývá nepřehledná džungle internetových stránek. I v tomto smyslu se almanach Dvě minuty od pravdy stává velice aktuální knihou. Většina veršů svou plastičností a obecnou platností dokazuje, že v názvu zmíněné dvě minuty můžeme bez rozpaků eliminovat.       


František Uher             



čtvrtek 1. srpna 2024

Oslavenci měsíce srpna

Začíná druhý prázdninový měsíc a Bůh suď, jak letní a k přežití bude. Předpovídají se vedra a bouřky, ale to letošní počasí se od začátku roku často vysmívá předpovědím, jen aby potrápilo všechny, kdo nemají rádi extrémy.  Hlavně je přežijme ve zdraví.  Zmiňovat dnes budeme pouze naše čestné členy, neboť se s nějakým narozením do srpna nikdo příliš nehrnul a dodnes nehrne.

 Hned 10.8. oslaví krásné narozeniny Vladimír Páral. Už si užívá čas devadesátníka. Patří mezi naše literární legendy. Pamatuji normalizační dobu, kdy byly jeho romány doslova bestsellery a slušelo se doma mít celého Párala nebo ho alespoň znát.  (Zaskočila mne kdysi jedna krásná blond kolegyně, jak zajímavě a literárně kriticky mluvila o jednotlivých knihách. Nebyla totiž moc intelektuálně založená. Na něco mne tím i navnadila – a ejhle, měla nazpaměť naučené záložky! Páral prostě patřil k dobrému tónu.) Několik děl bylo zfilmováno, například Milenci a vrazi v r. 2004. Posledním jeho vydaným dílem je Kniha o biči z r. 2014.

Přesně o týden později, sedmnáctého, připijeme panu Bohumilu Ždichyncovi, stále aktivnímu básníku, především lékaři, vědeckému pracovníku a spisovateli. Publikoval přes 300 vědeckých a odborných prací, mimo jiné i v zahraničí (Švýcarsko, Francie, Německo, USA), a některé z nich byly oceněny prestižními cenami – např. cenou České fyziatrické společnosti roku 1971 nebo cenou České rehabilitační společnosti roku 1991 a dalšími. Věnuje se i popularizaci vědy  a v tomto oboru napsal přes třicet knih. Které ze všech posledních děl vybrat? Uvedu tři z roku 2021: sbírka Bezejmenný Sokratés, publikace O Hledání a nalézání, spoluautorka Olga Nytrová, populárně nauční Pozapomenutí Jihočeši, spoluautor Vladimír Novotný.

Konečně přišla řada také na dámu, která oslaví narozeniny 19.8. Sylvie Stankušová – Knotková během života na severní  Moravě porůznu publikovala drobné prózy a básně, první knihu vydala až v důchodu, ale od té doby jich má na kontě celkem patnáct, poslední z roku 2014, Široké nebe nad Brnem.

Na konci měsíce, 29.8. můžeme připít na zdraví panu Milanu Blahynkovi, což je český literární teoretik narozený na Slovensku. Věnoval se především dílu Vítězslava Nezvala. Posledním dílem je Byla jednou jedna… básnická generace takzvaných pětatřicátníků (dissertatio apologetica)  z roku 2017. Mezi zmiňované „pětatřicátníky“ patřil i nedávno zesnulý Karel Sýs. Skon tohoto básníka vyvolal diskuze o kulturních fenoménech šedesátých a sedmdesátých let, o kvalitě básnických děl v těch časech i dnes. Zajímavé byly postoje těch, kdo dobu nepamatují, jak se s nadhledem snaží rozumět a nevidí pouze černobíle.  Mladá intelignce se snaží studovat materiály a dokumenty, vyptává se současníků  – i proto mohl vzniknout rovněž diskutovaný film Vlny.

Srpen je pro nás poznamenán nejen horkým létem, ale také stíny kolem okupace, ukončením krátkého nádechu svobodného myšlení a kritických pohledů na společnost a dějiny.  Zkrátka je to čas na mnohé vzpomínání a zajímavé rozhovory, nejlépe za příjemných večerů někde venku, s pohledem na zapadající slunce a se sklenkou čehosi dobrého.

Nezapomínejme tedy připíjet na zdraví všem, které máme rádi, které obdivujeme, kterých si vážíme.  Což se netýká pouze zde jmenovaných čestných členů, ale prostě všech skvělých lidí, které máme kolem sebe. Přeji každému z vás hodně zdraví, pohody, spokojenosti a spousty krásných dnů.

 

Hana Mudrová