Prohledat tento blog

čtvrtek 15. srpna 2024

Ohlédnutí za festivalem Po stranách Moravy

Od 2. do 4. srpna 2024 potěšil fanoušky především literárního umění 13. ročník letního mezinárodního poetického festivalu Po stranách Moravy.

Na tradiční kulturní akci založené prezidentkou festivalu, básnířkou Jarmilou Moosovou Kuřitkovou a básníkem Vladimírem Petrovičem vystoupilo tentokrát 29 autorů z Polska, Česka, Slovenska, Rumunska a Ukrajiny.

Letos se téměř vše odehrálo na slovenské straně řeky Moravy. Vladimír Petrovič, který je zároveň historikem byl hlavním organizátorem, průvodcem a moderátorem letošního setkání. Domovskou scénou se stalo Divadlo rodiny Švrčkových – Beseda, v Holíči. Vystoupení zavítalo také do Skalice a lázní Smrdáky. V pestrém programu nechyběla plavba lodí po Baťově kanálu, prohlídka historické části Skalice, zamyšlení slovenského básníka Ladislava Špánika nad současnou poezií, diskuse, prohlídka Galerie Jozefa Jelenáka nebo tvůrčí dílna.

Celým festivalem se přirozeně prolínala recitace poezie s hudbou. Hráli a zpívali Beata Vargová Kuracinová, Júlia Pechová, Holíčské trio, Jiří Šámal a Vlasta Procházka.

Lidé potřebují poezii. V tomto létě ji dostali v krásné formě.

 

                                                                                                                                       Tomáš Jirgl






Žádné komentáře:

Okomentovat