Prohledat tento blog

čtvrtek 1. srpna 2024

Oslavenci měsíce srpna

Začíná druhý prázdninový měsíc a Bůh suď, jak letní a k přežití bude. Předpovídají se vedra a bouřky, ale to letošní počasí se od začátku roku často vysmívá předpovědím, jen aby potrápilo všechny, kdo nemají rádi extrémy.  Hlavně je přežijme ve zdraví.  Zmiňovat dnes budeme pouze naše čestné členy, neboť se s nějakým narozením do srpna nikdo příliš nehrnul a dodnes nehrne.

 Hned 10.8. oslaví krásné narozeniny Vladimír Páral. Už si užívá čas devadesátníka. Patří mezi naše literární legendy. Pamatuji normalizační dobu, kdy byly jeho romány doslova bestsellery a slušelo se doma mít celého Párala nebo ho alespoň znát.  (Zaskočila mne kdysi jedna krásná blond kolegyně, jak zajímavě a literárně kriticky mluvila o jednotlivých knihách. Nebyla totiž moc intelektuálně založená. Na něco mne tím i navnadila – a ejhle, měla nazpaměť naučené záložky! Páral prostě patřil k dobrému tónu.) Několik děl bylo zfilmováno, například Milenci a vrazi v r. 2004. Posledním jeho vydaným dílem je Kniha o biči z r. 2014.

Přesně o týden později, sedmnáctého, připijeme panu Bohumilu Ždichyncovi, stále aktivnímu básníku, především lékaři, vědeckému pracovníku a spisovateli. Publikoval přes 300 vědeckých a odborných prací, mimo jiné i v zahraničí (Švýcarsko, Francie, Německo, USA), a některé z nich byly oceněny prestižními cenami – např. cenou České fyziatrické společnosti roku 1971 nebo cenou České rehabilitační společnosti roku 1991 a dalšími. Věnuje se i popularizaci vědy  a v tomto oboru napsal přes třicet knih. Které ze všech posledních děl vybrat? Uvedu tři z roku 2021: sbírka Bezejmenný Sokratés, publikace O Hledání a nalézání, spoluautorka Olga Nytrová, populárně nauční Pozapomenutí Jihočeši, spoluautor Vladimír Novotný.

Konečně přišla řada také na dámu, která oslaví narozeniny 19.8. Sylvie Stankušová – Knotková během života na severní  Moravě porůznu publikovala drobné prózy a básně, první knihu vydala až v důchodu, ale od té doby jich má na kontě celkem patnáct, poslední z roku 2014, Široké nebe nad Brnem.

Na konci měsíce, 29.8. můžeme připít na zdraví panu Milanu Blahynkovi, což je český literární teoretik narozený na Slovensku. Věnoval se především dílu Vítězslava Nezvala. Posledním dílem je Byla jednou jedna… básnická generace takzvaných pětatřicátníků (dissertatio apologetica)  z roku 2017. Mezi zmiňované „pětatřicátníky“ patřil i nedávno zesnulý Karel Sýs. Skon tohoto básníka vyvolal diskuze o kulturních fenoménech šedesátých a sedmdesátých let, o kvalitě básnických děl v těch časech i dnes. Zajímavé byly postoje těch, kdo dobu nepamatují, jak se s nadhledem snaží rozumět a nevidí pouze černobíle.  Mladá intelignce se snaží studovat materiály a dokumenty, vyptává se současníků  – i proto mohl vzniknout rovněž diskutovaný film Vlny.

Srpen je pro nás poznamenán nejen horkým létem, ale také stíny kolem okupace, ukončením krátkého nádechu svobodného myšlení a kritických pohledů na společnost a dějiny.  Zkrátka je to čas na mnohé vzpomínání a zajímavé rozhovory, nejlépe za příjemných večerů někde venku, s pohledem na zapadající slunce a se sklenkou čehosi dobrého.

Nezapomínejme tedy připíjet na zdraví všem, které máme rádi, které obdivujeme, kterých si vážíme.  Což se netýká pouze zde jmenovaných čestných členů, ale prostě všech skvělých lidí, které máme kolem sebe. Přeji každému z vás hodně zdraví, pohody, spokojenosti a spousty krásných dnů.

 

Hana Mudrová






Žádné komentáře:

Okomentovat