Prohledat tento blog

středa 3. července 2024

Oslavenci měsíce července

Začaly prázdniny a přinášejí s sebou přísliby horka, bohužel i sucha, ale zatím se nás snaží během prvních dnů zazásobit vodou, které je místy až příliš. Nějak to má ta příroda divně rozložené.  Lépe si to rozložili naši členové, kteří si kdysi vybrali tento měsíc, dnes plný letních festivalů a zábav, za svůj rodný.

Nejprve pogratulujeme a připijme našemu předsedovi. Tomáš Magnusek slaví sedmého července krásné mladistvé kulatiny. Býval učitelem, než se rozhodl pro uměleckou činnost. Je to český herec, autor, režisér, filmový podnikatel (na kontě má 17 filmů a seriálů), ale k pedagogické práci se stále vrací v praxi i v námětech své tvorby.  Zabývá se také sociální oblastí, pečovatelskou službou, kde neváhá osobně pomáhat s péčí o seniory. Z regionální politiky nyní přechází k politice „vyšší“, s jeho jménem se totiž brzy setkáme na kandidátce do Senátu ČR (hnutí Tomáš Magnusek do senátu). Protože je ale předsedou Obce spisovatelů, sluší se uvést, že je rovněž autorem několika knih, z nichž je poslední vlastně knihou vzpomínkovou Slasti a strasti Tomáše Magnuska: ...aneb Jak jsem zhubl 75 kilo (2020).

Dalším oslavencem je 12.7. básník  a satirik Jiří Faltus, náš čestný člen, který oslaví půlkulatiny.  Je věrný Lanškrounsku, které propaguje i svou prací, psal také kroniku města. Je znám svými aforismy, které vydal v pěti svých knihách. Jeho nadhled, humor, poetika i životní moudrost bývají srovnávány s tak uznávanými dalšími auory, jako je polský Sanislaw Jerzy Lec, Pablo Neruda,  Ladislav Klíma a další. Za výrazné básnické sbírky jsou považovány Všemi deseti (2004) a Hranice lásky (2005).

Do třetice si připomeňme 18.7. Lenku Šídovou – Brýdlovou, dámu mnoha tváří. V tento den tedy oslaví krásné kulatiny básnířka, nakladatelka, členka Českého centra mezinárodní organizace PEN Klubu. Je autorkou zatím jedenácti knih. Do její tvorby patří dramata, povídky, pohádky, poezie, umělecké texty ke skulpturám, obrazům, výtvarným artefaktům; básnické texty k současné vážné hudbě i klasické světové hudbě. Pod jménem Gladys vydala duchovní skladbu o 900 verších Odvaha hledání duše.

Těmto a všem dalším našim přátelům oslavencům připijme na zdraví, přejme stálou přízeň múz a hodně tvůrčích sil.

Hezké léto s mnoha radostmi vám všem!

 

Hana Mudrová






 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat