Prohledat tento blog

neděle 13. října 2024

Ladislav Beran - Černá smrt

Ladislav Beran

Černá smrt

MOBA 2024

 

    Ačkoli tento sborník detektivních povídek z pera oblíbeného píseckého autora Ladislava Berana má víc než tři stovky stránek, tvoří jej pouze půl druhé desítky napínavých příběhů, o něco delších než obvykle, které čtenáře zaujmou už svými přitažlivými a fantazii dráždícími názvy. Tentokrát se však neponoříme do minulosti s píseckými četníky, ale zůstaneme v prostředí novodobé písecké kriminálky s poručíky Machem a Studničkou, kapitánemKarasem a dalšími kolegy tohoto vyšetřovatelského tria.

    Beranova schopnost poutavě popisovat i docela všední věci běžného života se tady uplatňuje v průběhu líčení jednotlivých kriminálních případů s napínavou zápletkou i jejich aktérů. Autorova hovorová „písečtina“ s řadou místních a slangových výrazů přiléhavě a věrohodně vykresluje místo, situaci i vystupující postavy. Záporné i kladné. Beran navíc dokáže najít kousek sympatií a pochopení i pro dopadené lotry, ale zároveň umí vykreslit i muže zákona jako osoby plné lidskosti, s jejich chybami i nedostatky. O to víc jsou pak čtenáři bližší. I když to zrovna nejsou atletičtí opálení krasavci s bezchybným úsudkem, břitkým způsobem jednání a přesnou muškou.

     Autentičnost píseckým příběhům dodává nejen dokonalá znalost kriminalistického prostředí a metod, které autor spolehlivě zná z vlastní zkušenosti, ale i dokonalá orientace v píseckých ulicích, hospodách a vinárnách, jakož i okolí města. A že Beranovým povídkovým figurkám nechybí smysl pro humor i nějaké to ostřejší slovo, dokáže celý dojem spolehlivě umocnit.   

     Hned na začátku první povídky se setkáváme se zavražděnou ženou, jejíž smrt přináší desítky otazníků, pro které se příslušní kriminalisté snaží nacházet odpovědi, jednu po druhé a ne vždy úplně bez chybičky. A že Beranovým figurkám nechybí smysl pro svérázný humor i nějaké to ostřejší slovo těžšího kalibru činí popisované pátrání o to přitažlivější a čtivější. Ale vyšetřování v tomto případě nekončí ani zatčením vraha, má totiž ještě další stránku příběhu, kterou si autor nechává až úplně na konec jako rozinku pro čtenáře.

      Obdobně také další povídky mají vedle mravenčí kriminalistické práce svá malá překvapení a někdy i nečekaná rozuzlení. A jsou tak jako stvořené pro dlouhé večery s knížkou na kolenou...

 Hanka Hosnedlová



         

Žádné komentáře:

Okomentovat