Prohledat tento blog

úterý 1. října 2024

Oslavenci měsíce října

Vážení přátelé, začíná nám další měsíc a vypadá to, že podzim s tím příchodem nijak neotálí. Leckde již začala topná sezóna a všichjni přejeme nějaké teplé suché útočiště všem, co zažili vody přespříliš. Neštěstí nás zatím dokáže semknout a ráda se dozvídám, jak opět pomáháme postiženým, i když to hlavní břemeno nesou právě oni.

Nyní máme poprvé příležitost popřát rovněž dvěma našim mimořádným členkám, což jsou osobnosti našeho kulturního života bez ohledu na věk. Tyto dvě dámy jsou výraznými činitelkami dění,  stály a stojí na počátku dobrých změn pro jednotlivce i skupiny.

V tomto měsíci příliš kulatin nenajdeme, takže vzpomenu i těch, kdo se zasluhují o naši Obec. Hned třetího října můžeme připít činorodé paní Michaele Orsi, která je činorodá v kulturním světě Ostravska a nyní i Prahy. Známe ji jako herečku, zpěvačku, tanečnici a do naší Obce přišla již jako známá básnířka (vloni vyhrála Mobelovu cenu). A pokud říkám, že je činorodá, tak jsme se s ní mohli setkat například v pořadu Dialogu na cestě. Je velmi schopnou organizátorkou, takže se s jejím jménem setkáváme a setkávat budeme velmi často. Byla také zvolena do revizní komise Obce.  Z básnických sbírek uvedu poslední …A ptáci to neví… (2022)

Podobně záslužnou práci pro kulturní svět i Obec vykonává Markéta Hlasivcová, které připijeme 18.10. Je knihovnicí a básnířkou, zapojila se do práce Pražského klubu spisovatelů a také je již jedenáct let zapojena do činnosti (dříve klubu, nyní o.s.) Dialogu na cestě. S básnickou tvorbou se můžeme takřka pravidelně setkávat v almanaších Vladimíra Stibora, s prózami  v mnoha sbornících, včetně kalendáře  Blahoslav. Své sbírky již publikuje především na internetu, například Nestačí světa pokladnice (2024).

Konečně tu máme první kulatiny! Oslaví je 20. října naše mimořádná členka, novinářka, spisovatelka  a humanitární pracovnice, známá svým válečným zpravodajstvím z konfliktů na Kavkaze, v Afghánistánu, pracovala i na Ukrajině.  Polovinu života pracovala pro Lidové noviny, od r. 2018 je v redakci Deníku N.  Její reportáže stále patří k nejvyhledávanějším. Už víte, kdo to je? Jistěže, Petra Procházková je nezaměnitelnou osobností! Na motivy jejího románu Frišta (2004) vznikl film Moje slunce Mad (2021). V r. 2023 obdržela (po mnoha jiných oceněních za svou práci)  francouzský Řád čestné legie.

Výčet uzavírá náš čestný člen a další členka mimořádná. Vyjmenuji je hezky popořadě: Dvaadvacátého října, připijeme směrem k Českých Budějovicím panu  Janu Marešovi. Badateli, knihovníku, překladateli, básníku a redaktorovi. Mimo jiné spolu s Ivo Karešem vytvořil internetovou encyklopedii KOHOUTÍ KŘÍŽ, která již od počátku 90. let seznamuje českou veřejnost s představiteli tzv. německé šumavské literatury. Rozsah encyklopedie je takřka neuvěřitelný.  Databáze se stále rozšiřuje a nyní představuje více než dva tisíce autorů. Najdeme tu  ukázky jejich děl, životopisné medailony, bibliografické odkazy i obrazové dokumenty.

O tři dny později, 25. 10., budeme připíjet  dalším kulatinám, tentokrát mimořádné členky, paní Zdenky Žádníkové Volencové. Je to česká divadelní a televizní herečka, známá z Dejvického divadla nebo televizních seriálů. V r. 2007 založila Nadační fond Zdenky Žádníkové,  který od té doby vylepšuje prostředí ve zdravotnických zařízeních (např. Motol) originálními nástěnnými malbami (autor Libor Škrdlík) nebo třeba mobilními nástěnkami pro dospělé (Přísloví pro potěšení) ve spolupráci s výtvarnicí  Magdou Veverkovou a spisovatelem Benjaminem Kurasem.

Přejeme všem našim oslavencům pevné zdraví, všechno dobré a ještě lepší, pohodu a spokojenost, další úspěchy v jejich práci.

Hana Mudrová




Žádné komentáře:

Okomentovat