Prohledat tento blog

neděle 27. června 2021

Literární dvoreček ve Vodňanech

Hanka Hosnedlová

K nejpopulárnějším literárním děním, a to nejen jihočeského regionu, náleží už téměř čtvrt století Zeyerovy Vodňany. Spojují totiž hned několik různých aktivit. Jako první bych jmenovala oblíbené besedy spisovatelů se žáky na základních a středních školách a učilištích ve Vodňanech a blízkém okolí. Pro pozvané spisovatele, jak z jižních Čech, tak z jiných krajů, jsou pak vždy milým překvapením pečlivě připravené exkurze po historických památkách a přírodních zajímavostech na Vodňansku. Pro širokou veřejnost je naopak určeno večerní autorské čtení, spisovatelsky obvykle bohatě obsazené a doplněné předáváním Zeyerových hrnků, cen za aktuální knižní tvorbu, a v posledních letech i Bauerovým pohárem pro autory z jiných krajů. V neposlední řadě je ovšem nutné zmínit i skutečnost, že tato akce je pro spisovatele i neformálním setkáním kolegů v pohodovém prostředí, svědomitě zajišťovaném vodňanskou knihovnou a galerií.

Řadu realizovaných Zeyerových Vodňan, tak jako i jiných kulturních dění, však na dva roky přerušil covid a následná opatření. Takovou malou náplastí na letošní nerealizovaný ročník se však nečekaně stala beseda se čtenáři, kterou připravila ve třetí červnové dekádě vodňanská knihovna v čele s činorodou ředitelkou Kateřinou Mašlovou. Navíc překvapivou, ale velice příjemnou novinkou bylo i místo tohoto setkání, kterým se stal již částečně upravený dvorek přiléhající k budově knihovny. To s potěšením kvitovali všichni přítomní – od spisovatelů až po návštěvníky besedy a neméně povzbuzující je i vyhlídka na další úpravy a zvelebování tohoto prostředí, které bude v budoucnu využito pro celou řadu zajímavých aktivit. Pochopitelně i tato perspektiva je jako obvykle závislá na finanční podpoře či grantu. O nadějném projektu, který by atraktivně osvěžil kulturní činnost knihovny se zmiňují v natáčených filmových šotech i sami spisovatelé.

Pětice autorů – Jan Bauer, František Niedl a Hanka Hosnedlová za Jihočechy a Otomar Dvořák s Lubošem Koláčkem z Prahy – představila nejen svou různorodou tvorbu, ale dala široký prostor i dotazům a rozhovorům s publikem. Ani náhlý déšť nepřetrhl toto přátelské posezení, které se operativně přestěhovalo do průjezdu knihovny, kde pokračovalo. Nesporným zpestřením byly i vstupy místní muzikantské dvojice (kytara, foukací harmonika), jejíž žánrově pestrý repertoár uspokojil všechny přítomné. Škoda jen, že déšť překazil další plánovaný bod této akce, a to posezení a zpívání u táboráku na dvorku – dokonce bylo počítáno i s opékáním buřtů... Tak třeba příště – protože je jasné, že tohle literární setkání rozhodně nebylo poslední.

Ředitelka vodňanské knihovny Kateřina Mašlová (vlevo) a přítomní autoři. Foto. HH

Žádné komentáře:

Okomentovat