Prohledat tento blog

úterý 20. července 2021

Cena pro zpívané slovo

Hanka Hosnedlová

Již podruhé se na portovní scéně prezentuje také Obec spisovatelů ČR, a to prostřednictvím udělované Ceny za nejlepší autorský písničkový text. Vítěze, stejně jako v loňském problematickém roce, vyhodnotila odborná porota, složená ze členů Rady Obce  spisovatelů a publikujících autorů, která posuzovala  texty po stránce literární i ve vztahu k neotřelosti nápadu. Kvalita slovní části písniček je totiž stejně důležitá jako jejich hudební stránka a nejednou se stává i nosným pilířem písničkového sdělení.

Ačkoliv přihlášených textací bylo o něco méně než v předchozím roce, pro členy hodnotitelské poroty nebylo vůbec lehké vybrat pouze jeden jediný text. Nicméně v konečném rozhodnutí se na první příčku dostal text Kruhy na vodě, z autorské dílny Slávka Maděry, člena dua VilMa, v němž kromě vítěze soutěže figuruje také Zuzana Vilímová. Slávkova tvorba prolíná napříč žánry, takže ho nelze ultimativně zařadit do přesně specifikovaného šuplíčku. Kromě toho je skvělým instrumentalistou, ale i bavičem s vokální výbavou, jak se píše na jeho webových stránkách. Ačkoliv svou hudební kariéru začínal již na střední škole a prošel pak pestrou cestou muzikantského života, k hudbě se znovu vrátil po poměrně dlouhé pauze až před čtyřmi roky. Ale i tak se může ve své minulosti pochlubit řadou úspěchů a dokonce i ocenění.

Tentokrát k nim přibude i Cena Obce spisovatelů za nejlepší autorský písničkový text v podobě originálního keramického poháru z dílny jihočeského výtvarníka Jana Štarka. Cena mu byla předána při nedělním finálním koncertě na řevnickém portovním pódiu. 

Pořadatelé této soutěže ale doufají, že ani zdaleka šňůra zmiňovaných nových ocenění na Portě nekončí a že i v příštím roce najde svého vítěze s nápaditým písničkovým textem...


Foto: Autorka


Žádné komentáře:

Okomentovat