Prohledat tento blog

čtvrtek 30. září 2021

Oslavenci měsíce října

Jistě všichni našlapujeme opatrně a držíme si palce, aby se covid znovu příliš nerozeběhl. Jako kdyby to kdysi tušili i tři naši oslavenci, neboť spěchali  na svět tak rychle, aby své narozeniny mohli řádně oslavit s přáteli a blízkými, než nám to zase někdo zatrhne. Celkem se nám do října zapsalo narození pěti přátel, kolegyň  a kolegů. Tak jako v době covidové té hrstce odvážných říjňátek popřeji celé, když je jich tak málo.

Hned prvního října tedy pozvedněme číše a připojme dobrou vzpomínku (pokud nebudete přímo na místě osobně) krásným kulatinám spisovatele, humoristy a literárního historika, našeho nově čestného člena  Milana Pávka. Mimo jiné jsme se s jeho nadhledem setkali v antologii povídek Nevěry II (2005) o nevěrách z mužského pohledu. Známý je příběh jeho knihy Simulanti s prvkem fantastiky, jejíž prodej byl tři roky zakázán pro „závadný“ obsah…

Druhým oslavencem tohoto dne je spisovatelka a pedagožka Věra Vlčková. Hodně se věnuje regionální historii, poublikuje v regionálním i celostátním tisku a sbornících. Mezi poslední její práíce patří knihy Nevrátili se – mrtví jsou (2018) a Květen 1945 v České Skalici : bitva o město (2016).

22. října si užije narozeninovou oslavu  básnířka a spisovatelka Jana Bednářová, nositelka Evropské medaile Franze Kafky za uměleckou činnost z roku 2004. Její sbírka Strom panny (2014) podle časopisu LUK patří mezi to nejlepší ze současné české poezie.

Výčet oslavenců završuje spisovatelka, fotografka, vynikající kuchařka Helena Rytířová, která si 28. října oslaví krásné kulatiny. Mimo oblíbené kuchařky s vlastními fotografiemi pokrmů jmenujme jednu z posledních knih Uhnutiny uhnutý (2015) o starém pánovi, domovníku ze sklepního bytu, který leccos věděl, znal… a pověděl dál. V době minulé.

Přejeme všem pevné zdraví, hodně radosti, duševní svěžesti a tvůrčích sil !

 

Hana Mudrová



1 komentář:

  1. Miroslav Kubíček zemřel v sobotu 12.června 2021 - viz Kruh č.65 - http://www.spisovatelevc.cz/wp-content/uploads/bulletin_kruh/application/pdf/Kruh_65_web.pdf

    OdpovědětVymazat