Prohledat tento blog

úterý 12. října 2021

Jan Bauer - Levoboček Rožmberků

Jan Bauer

Levoboček Rožmberků

MOBA, 2021


Ačkoliv kniha s fantazii jitřícím titulem Levoboček Rožmberků vychází v upravené verzi již podruhé, je naprosto jisté, že svůj okruh věrných čtenářů si spolehlivě najde. Téma je totiž natolik přitažlivé a zajímavé a v Bauerově podání v detailech i svým způsobem objevné, že není pochyb o čtenářském zájmu. Navíc tento více než čtyřsetstránkový svazek obsahuje hned knihy dvě – úvodní příběh, zavádějící čtenáře do počátku 15.století doby nese název Rožmberské dědictví, kniha druhá, sice s jiným dějem a místem, ale se stejnými hlavními postavami a ve stejném čase se jmenuje Jihlavský zlý duch.

Oběma napínavými příběhy s detektivní zápletkou a spoustou nepředpoládaných zvratů nás provází dvojice vyšetřovatelů, kterou tvoří Jakub Protiva z Protivce a jeho věrný druh, prostopášný mnich Blasius, který v průběhu odvíjejícího se děje nesporně získá i čtenářovy sympatie.

Nečekané odhalení Blasiova původu v první knize je vlastně takovým speciálním startovním můstkem do nezadržitelně se kupícího dění, plného dobrodružství, nebezpečí a intrik. Dozvídáme se totiž, že Blasius je vlastně rožmberský levoboček a jako takový se tedy na vyzvání vypraví do Českého Krumlova k loži umírajícího nevlastního bratra, jímž je Jindřich III. z Rožmberka. Ovšem pak se začnou kolem Blasia stahovat černá mračna. Závěť objasňující majetkové uspořádání se po bratrově smrti záhadně ztratí a ke všemu ještě je na Blasia hozena vražda hradního kaplana Zachariáše. Dokázat Blasiovu nevinu nebude tedy lehké, tím spíše, že do nebezpečné situace jsou vtaženy další osoby, ne vždy přátelsky vystupující vůči Blasiovi, ale také další záhadná úmrtí v těchto kruzích. Útěk Blasia z vězení sice vypadá jako částečné vítězství, ale důležité je rovněž očištění jeho jména z nařčení vraždy. A tady samozřejmě nastupuje na scénu přátelství Jakuba Protivy a napětí v ději se stupňuje. Jestli skutečně dokáže Blasiovi pomoci, si už musíte přečíst sami...

Druhá kniha je svým děním zasazená do královského horního města Jihlavy. Příběh, do něhož vstupuje naše dvojice středověkých detektivů, je o to napínavější, že se v něm vyskytují tajemné bytosti, které straší zejména v blízkosti bývalých stříbrných dolů. Ačkoliv Jakub Protiva a Blasius měli původně za úkol vyšetřit záhadu falešných mincí, které se objevily, do cesty se jim připletla právě tato tajemná strašidla, jimž jsou připisovány i vraždy v okolí. Souvisí spolu tyto události, jedná se skutečně o bezcitné, vraždící duchy, nebo je vše pouze v režii osob dopouštějících se promyšleného a zištného zločinu? A aby toho nebylo málo, do hry vstupuje tajemný cizinec s krásnou tváří, také půvabná žena a láska, což všechno ještě víc zkomplikuje a znepřehlední. Ale Jakub s Blasiem se jen tak nedají a postupně rozmotávají záhadnou síť tajemství, zločinu a jeho původců. A zkuste si tipnout, jestli se jim to podaří.

Hanka Hosnedlová


Žádné komentáře:

Okomentovat