Prohledat tento blog

čtvrtek 31. března 2022

Oslavenci měsíce dubna

Duben, jak známo, je měsícem přelétavým který žertuje se vším možným. Nejvíce to odnáší počasí, přičemž právě letošní duben rozbalí svoje fidlátka hned na počátku. Po slunečných březnových dnech, které nás namlsaly, vyháže duben z batohu hned trochu deště, noční mráz a hrsti sněhu.  Slavit budeme raději uvnitř, poblíž kamen a krbů, pořádně zachumlaní a zahřívaní nejen zdravotními grogy a čaji, ale vším dobrým, co nás napadne a zvedne náladu.

Pokud covid ještě někoho kousne (prý se už zase, mrška, zvedá, ale zlobí jen slabě), zvládneme to sice otráveně, ale mnohem líp, než dosud. Proto se dnes podíváme pouze na dvě naše čestné členky, podrobný výpis oslavenců schováme zase na horší časy. Jen prozradím, že se nám chystají „běžné“ narozeniny slavit kolegové a kolegyně, narození v letech čtyřicátých a dva mladiství z let šedesátých a sedmdesátých. Kulatiny se v letošním dubnu nevyskytly, i to zřejmě patří k žertíkům tohoto měsíce. Nevadí, především my všechny ženy mu to spočítáme na konci, ve svém svátečním reji.

Šestého dne prý duben stáhne ranní mrazíky. Možná proto, abychom příjemněji oslavili narozeniny severočeské prozaičky a básnířky, paní Libuše Svobodové. Vydala několik sbírek básní, z nichž pozornost vzbudila Paleta žití, psaná haiku (2018) a vedle knih povídkových (např. Cesta do Egypta a jiné povídky, Medové dny) napsala také knihu o našem předním  výtvarníkovi (grafik, sochař, architekt,…) Cesta Františka Bílka. Všechny její knihy mají na internetu vysoké hodnocení čtenářů.

Duben končí narozeninami další plodné a významné básnířky, paní Karly Erbové. Je autorkou více, než dvou desítek básnických sbírek. Navzdory tomu, že nás chtěl minulý režim o její dílo ochudit (psala pod pseudonymem K. Papežová), našlo si k nám v 80. letech cestu díky pracovníkům Českého rozhlasu. Ba esperantisté si početli (Krajina s podpisy, 2010). Měla jsem to potěšení zažít její pořad s recitací z její poslední sbírky Vlnolamy aneb Aby tu zůstal na kameni kámen (2018) a mohla se seznámit s touto dámou osobně.

Oběma našim dámám přejeme co nejlepší zdraví, drobné i větší radosti v každém dni, pestře kvetoucí poetické zážitky a vůbec jen to dobré a ještě lepší.

Připijme jim i ostatním přátelům a buďme dobré mysli.

 Hana Mudrová

 


 

Žádné komentáře:

Okomentovat