Prohledat tento blog

neděle 26. června 2022

Ladislav BERAN - Lákavá nabídka ke zločinu

 Ladislav BERAN

Lákavá nabídka ke zločinu

MOBA, 2022


Nejsou žádní krasavci, ani přitažliví svalovci, dokonce jsou lehce obtloustlí, kouří, mají rádi dobré jídlo, pivo i nějaký ten tvrdší povzbuzovák, muziku Acker Bilka – zkrátka takoví průměrní čeští chlapi ve středním věku. Přesto jsou čtenáři, díky dalším a dalším historkám z pera píseckého autora Ladislava Berana, stále sympatičtější. I tentokrát své vyšetřovatele písecké kriminálky – Macha a Studničku – obsadil autor do všech osmnácti povídek téměř třísetstránkové knihy s poněkud nevšedním názvem Lákavá nabídka ke zločinu. Asi není ani třeba dodávat, že i v tomto případě vycházel Beran ze skutečných událostí odehrávajících se na ploše současného zločinu, pochopitelně převážně v píseckém katastru.

Hned v první kapitole se symbolickým titulkem Dračí smyčka se oba naši vyšetřovatelé pouští po stopě mladistvého delikventa s přezdívkou Šmolda. Při jeho stručném vyprávění, co dosud v rodině i na své soukromé šikmé ploše zažil v necelých patnácti letech, bude čtenáře mrazit v zádech. A přes veškerou surovost a necitelnost ho překvapí složitost rodinných vztahů i na dráze zločinu, včetně vraždy a jejího nečekaného rozuzlení.

Stejně tak i v dalších příbězích, u kterých mne stejně jako v minulých Beranových krimisbornících vždycky zaujme a svým způsobem i nadchne už jedinečný cit pro nápadité a přitažlivé titulky, které spolehlivě přilákají a nastartují čtenářovu pozornost.

V Beranových historkách sice zákonitě dojde k objasnění sledovaného a vyšetřovaného trestného činu, ale ne vždycky je konec opravdu dobrý – takový už je prostě život i ve světě zločinu a trestu. Nicméně jeho postavy z této odvrácené problémové strany nejsou vysloveně natřené jen na černo, autor jim ponechává určitý lidský rozměr, snaží se spravedlivě a logicky vyvodit z daných podmínek i důvody, které ke zločinu vedly či jej podmínily. Snad právě pro tuto objektivitu a laskavý nadhled jsou jeho krimipříběhy tak čtenářsky oblíbené. A ani Lákavá nabídka ke zločinu není výjimkou.

Hanka Hosnedlová


Žádné komentáře:

Okomentovat