Prohledat tento blog

neděle 23. října 2022

Příběhy a poezie mezi čarami grafikonu

Dne 20. října 2022 ujel na pražském Hlavním nádraží rychlík do Klatov jedné cestující, kterou přilákala hudba znějící z prvního nástupiště. U sousoší Nikolase Wintona na prvním nástupišti tu totiž vyhrávala kapela ČZS FISAIC JEDETO! Již za hodinu zde začne slavnostní akce: „Křest a autogramiáda knih Literáti na trati“.


   Setkání ve vládním salonku, který „přeplnilo“ téměř devadesát, osob mimořádně zahájil a moderoval zástupce vedoucího literární skupiny Českého zemského svazu pro kulturu a volný čas železničářů FISAIC Josef Schrötter.

V úvodu přivítal přítomné a poděkoval všem, kteří se na přípravě knih podíleli a pomohli jejich vzniku. Zejména železničním společnostem, které činnost FISAICu podporují, Odborovému sdružení železničářů, které jeho činnost organizuje, železničnímu tisku za propagaci, speciálně mediálnímu oddělení ČD za zajištění prostor salonku, literárním organizacím, hudebníkům, autorům, všem přítomným i nepřítomným, které zde nelze všechny vyjmenovat…

Za dobu činnosti Literátů na trati bylo vydáno celkem čtrnáct knih. První čtyři byly společné pro prózu i poezii, každý následující rok byla vydána samostatná kniha příběhů a kniha poezie. Ani letos tomu není jinak. Za devět roků v knihách publikovalo 817 autorů. Někteří projekt opustili, jiní se přidali, ale jsou i tací, jejichž dílo nalezneme ve všech čtrnácti knihách.

Po představení letošních publikujících, krátce pohovořila o FISAICu a jeho činnosti výkonná tajemnice ČZS FISAIC Jarmila Šmerhová. Na ni navázali několika slovy tři kmotři knihy: Štěpán Lev – místopředseda OSŽ, Ladislav Vokoun – předseda FISAIC a Pavel Koren – přední akordeonista Izraele, který dnes doplnil skupinu JEDETO. Jmenované při křtu doplnil František Tylšar – vedoucí literární skupiny a jeho pravá ruka (dnes i hlas) Josef Schrötter.

Kniha byla pokřtěna šumivým mokem, proběhlo společné fotografování a následná volná zábava. Autoři podepisovali knihy, navazovala se nová přátelství, lidé si povídali, diskutovali… O tu správnou atmosféru se opět postarali kluci z JEDETO, společně s občerstvením, které i letos zajistilo Odborové sdružení železničářů.

A protože byl vyhlášen již desátý – jubilejní ročník Literátů na trati, neváhejte a připojte se k nám! Za rok se tu opět setkáme!

=FJB=


Kapela JEDETO!


Kmotři: Zleva - Štěpán Lev, Ladislav Vokoun a Pavel Koren


Křest: (vlevo - Jarmila Šmerhová)


Společné foto autorů a přátel.

Foto: Lenka Tylšarová

Žádné komentáře:

Okomentovat