Prohledat tento blog

pátek 7. července 2023

Marhoulovy Čísovice

V sobotu 1. července proběhla na zahradě jednoho domu ve středočeských Čísovicích již počtyřicáté zvláštní akce. Sousedské posezení, jehož záminkou je oslava narozenin a svátku svého organizátora, známého básníka Aloise Marhoula, a náplní oslava poezie. Marhoul každoročně pozve nejen sousedy, ale i tvůrce všeho druhu, lidi od kultury i lidi podílející se na utváření životního stylu, bohatě je s pomocí rodiny pohostí a po několik hodin baví improvizovaným pásmem, na kterém se podílejí nejen přítomní básníci a hudebníci, herci a baviči, ale i zmínění odborníci. O tom, že tato symbióza funguje, svědčí nejenom počet ročníků této akce, ale i fakt, že dosud bezejmenná ulice, ve které básník bydlí, byla z iniciativy sousedů pojmenována podle postavy, pod jejímž jménem Marhoul pořádá, a sám jako jediný i porotuje, dnes již mezinárodní literární soutěž, kde se počet účastníků blíží stovce - Mobelovou ulicí.

Letošní ročník Marhoulových Čísovic byl možná komornější než jiné, zejména ty předkovidové. Zato nabídl soustředěnou atmosféru a větší kvalitativní vyrovnanost.

Vrcholem byla Marhoulova báseň o pojmenovávání ulic na vesnici, která zábavností a kvalitou připomněla Seifertovu Píseň o kocourovi.

Hráli a zpívali Rosťa Dalecký, Jiří Šámal a Karel Šašek. Recitovali Dana Krausová, Danica Šišláková, Alois Marhoul, Dušan Spáčil, Pavel Strouhal a Antonín Šícha. Celkem se zúčastnilo 45 osob. 


F.L.



Žádné komentáře:

Okomentovat