Prohledat tento blog

úterý 2. dubna 2024

Oslavenci měsíce dubna

Duben nám začal velikonočním pondělím, ale není mi známo, zda vůbec koledníci někde využili apríla a všechno obrátili v nevážnost. Velikonoce samé se vyznačovaly spíše letním počasím, i když těsně před nimi jsme už to dubnové mohli ochutnávat.

Začneme opět zprávou smutnou. Jedna z našich dubnových oslavenkyň, paní Karla Erbová, nečekaně zesnula 19.3., aniž by se dožila krásných 91 let. Byla neuvěřitelně činorodá, bez ohledu na tělesné problémy. Připijme jí a vzpomeňme na ni (nejen) 30. dubna. 

Krásné kulatiny oslaví hned čtvrtého dubna pan Benjamin Kuras. Je to český spisovatel, publicista, dramatik a překladatel, stálý glosátor společenského a politického dění. Často se s jeho názory můžete setkat na Neviditelném psu. Jeho letošní narozeniny ho posouvají do seznamu našich čestných členů.

Šestý duben patří naší čestné člence, spisovatelce a výborné povídkářce paní Libuši Svobodové, která má navíc půlkulatiny.  Žije v Roudnici nad Labem, ale také ráda cestuje, o čemž svědčí jedna z jejích posledních knih Cesta do Egypta a jiné povídky. Další knihou z poslední doby je Paleta žití (2018).

Šestnáctý duben je letos  velevýznamným dnem dokonce pro dva naše členy najednou.

Prvním je se svými kulatinami Ivo Fencl, spisovatel, básník, publicista, textař, literární teoretik a neúnavný badatel v historii populární literatury, kterou dokáže představit i v nečekaných souvislostech. Jeho glosy, články i básně jsou žádané jak na Neviditelném psu, tak i v různých almanaších, například  Blahoslav nebo Literáti na trati. Má na kontě nespočet lietrárních cen a my mu přejeme, aby jejich výčet nadále rostl.

Druhým oslavencem je neméně impozantní postava české literární scény, překladatel, spisovatel, dlouholetý redaktor a (od r. 2010) šéfredaktor měsíčníku Ikarie, posléze XB-1 a nyní antologií povídek XB-1 Vlado Ríša. Slaví půlkulatiny v činorodé práci, mimo jiné také jako vydavatel žádaných antologií ze scény fantasy, scifi a hororu (naposledy Andělé a démoni, 2023). Kéž se mu daří nadále udržet existenci nové formy měsíčníku XB-1, jediného skutečně literárního měsíčníku u nás!

 

Všem našim oslavencům přejeme stálou přízeň múz, hodně zdraví, pohody, spokojenosti – a všechno pouze dobré.

Hana Mudrová




Žádné komentáře:

Okomentovat