Prohledat tento blog

úterý 15. října 2024

Hanka Hosnedlová - Jiskření

 Hanka Hosnedlová

Jiskření

Literární klub Pegas Mělník

2024

 

Útlá knížečka netypického formátu s názvem Jiskření, která se opakuje každým rokem,  je vždy takovou malou prezentační básnickou sbírkou jednoho autora. Tentokrát to byla Hanka Hosnedlová z jihu Čech, jejíž básně s různou tematikou se objevují už dlouhou řadu let nejen v mělnických klubových publikacích.

Také výběr básní pro tuto sbírku je založen na různorodosti námětů i forem, i když v tomto případě s převahou vyhrává prostor na stránkách rým vázaný. Vedle veršů věnovaných přírodě, ročním obdobím, hlavně pak stále častěji prezentovanému fenoménu trampingu a příslušné hudbě, se v obsahu vyskytují i verše zabývající se otázkou nezpochybnitelného plynutí času či tíživosti neutěšené situace v lidských vztazích a veškerém dění. Básně citlivě doprovodila svými ilustracemi Lenka Hejdová, dvorní výtvarnice Klubu Pegas. 



Ocenění pro Ladislavu Chateau

U příležitosti XXXIII. ročníku Mezinárodních cen Egona Erwina Kische převzala Ladislava Chateau ve čtvrtek 26. září 2024 v obřadní síni zámku Letohrad Cenu Egona Erwina Kische za svou knihu Bylo jich pět... Kolaborace, trest a rozpory (Galén, 2023). Své člence blahopřejeme a děkujeme za knihu literatury faktu, která objevuje a odkrývá černá místa v poznání vynikajících francouzských autorů, kteří se za II. světové války nerozpakovali nejen kolaborovat s nacisty, ale svým dílem přispívali k dehonestaci a pronásledování židovské rasy.

Rada Obce spisovatelů ČR


neděle 13. října 2024

Ladislav Beran - Černá smrt

Ladislav Beran

Černá smrt

MOBA 2024

 

    Ačkoli tento sborník detektivních povídek z pera oblíbeného píseckého autora Ladislava Berana má víc než tři stovky stránek, tvoří jej pouze půl druhé desítky napínavých příběhů, o něco delších než obvykle, které čtenáře zaujmou už svými přitažlivými a fantazii dráždícími názvy. Tentokrát se však neponoříme do minulosti s píseckými četníky, ale zůstaneme v prostředí novodobé písecké kriminálky s poručíky Machem a Studničkou, kapitánemKarasem a dalšími kolegy tohoto vyšetřovatelského tria.

    Beranova schopnost poutavě popisovat i docela všední věci běžného života se tady uplatňuje v průběhu líčení jednotlivých kriminálních případů s napínavou zápletkou i jejich aktérů. Autorova hovorová „písečtina“ s řadou místních a slangových výrazů přiléhavě a věrohodně vykresluje místo, situaci i vystupující postavy. Záporné i kladné. Beran navíc dokáže najít kousek sympatií a pochopení i pro dopadené lotry, ale zároveň umí vykreslit i muže zákona jako osoby plné lidskosti, s jejich chybami i nedostatky. O to víc jsou pak čtenáři bližší. I když to zrovna nejsou atletičtí opálení krasavci s bezchybným úsudkem, břitkým způsobem jednání a přesnou muškou.

     Autentičnost píseckým příběhům dodává nejen dokonalá znalost kriminalistického prostředí a metod, které autor spolehlivě zná z vlastní zkušenosti, ale i dokonalá orientace v píseckých ulicích, hospodách a vinárnách, jakož i okolí města. A že Beranovým povídkovým figurkám nechybí smysl pro humor i nějaké to ostřejší slovo, dokáže celý dojem spolehlivě umocnit.   

     Hned na začátku první povídky se setkáváme se zavražděnou ženou, jejíž smrt přináší desítky otazníků, pro které se příslušní kriminalisté snaží nacházet odpovědi, jednu po druhé a ne vždy úplně bez chybičky. A že Beranovým figurkám nechybí smysl pro svérázný humor i nějaké to ostřejší slovo těžšího kalibru činí popisované pátrání o to přitažlivější a čtivější. Ale vyšetřování v tomto případě nekončí ani zatčením vraha, má totiž ještě další stránku příběhu, kterou si autor nechává až úplně na konec jako rozinku pro čtenáře.

      Obdobně také další povídky mají vedle mravenčí kriminalistické práce svá malá překvapení a někdy i nečekaná rozuzlení. A jsou tak jako stvořené pro dlouhé večery s knížkou na kolenou...

 Hanka Hosnedlová



         

Iva Tajovská - PASTÝŘKA SNŮ

 

ZNÁMÁ // NEZNÁMÁ

            Pochopitelně se nejedná o spisovatelku, nýbrž o její nejnovější román, který vyšel pod názvem PASTÝŘKA SNŮ (vyd. Maraton, 2024,  str.).  Iva Tajovská věnovala pozornost první české a třinácté ženě na světě, která získala pilotní průkaz. Tolík k námětu nového románu. Odkud odvážná mladá žena pocházela? Pochopitelně z Pardubic! S nahlédnutím do historie zjistíme, že koně, plochá dráha a letectví k městu neodmyslitelně patří. A nezapomeňme na perník, o němž ovšem nepadne v knize zmínka.

            Iva Tajovská se zapsala do paměti čtenářů triptychem Odpusť, že jsem ve vrátil, Hořící nebe a Než se rozdělíme. Ve čtenářích asi dosud rezonuje román A lampa ještě nezhasla z roku 2022. Jsou spisovatelé, kteří každou svou knihou orientují odlišným směrem, nabírají do džbánu událostí čerstvou vodu z odlišných pramenů a tím přirozeně riskují, místo ho hlubokých vod občas zabřednou do močálů, pokoušejí se s rozdílným zdarem zúrodnit svým pluhem dosud neoranou půdu. A jsou tací, kteří se věrně drží rodné hroudy, svého důvěrně známého prostředí. Vystavují se nebezpečí jistého stereotypu. V tvorbě Ivy Tajovské jsou centrem dění Pardubice. Plus bezprostřední okolí. Využívá nejen historickou znalost prostředí a dobovou atmosféru, především těží ze skutečných události, věnuje pozornost reálným postavám, jejich kladnému přínosu zemi, konkrétnímu městu, tamtím událostem,  pokroku, aniž by se svazovala reglementy literatury faktu.  

            Román Pastýřka snů nelze označit za romány pro ženy, to označení je obvykle přisuzováno poněkud zjednodušené tvorbě, je to ale příměr bez kritické podjatosti.  Hlavími postavami jsou ženy, jejich osudy, jejich vítězství a pády, jejich životy klenoucí duhu a procházející trýznivými křovinami dnů. Přes všechna dramatická úskalí jde o vyprávění podobné spořádaně plynoucí řece. Tím pochopitelně vstupuje do hry nebezpečí určitého setrvalého sváru progresivních postav s rizikem tvůrčího stereotypu. Zejména při opětovném společenském zařazení do vyšších pater středních dobových vrstev. Platí to také o emancipované, na první a druhé desetiletí minulého století agresivně moderní, cílevědomě paličaté a všestranně úspěšné Boženě Laglerové, která naráží na dobové předsudky nejen v prostředí, jímž chce prorazit, ale i v rodinném kruhu. Ženský prvek je prostě dominantní. Matka, dobově úspěšně provdané sestry. V kritických okamžicích podají pomocnou ruku, aniž by prozřely a dospěly k plnému pochopení.            

            Román Pastýřka snů je nasycený dějem. Všedními i vzrušujícími událostmi  s dobrodružnými peripetiemi. Město Pardubice žilo ve zmíněné době ve stínu popularity prvního českého letce Jana Kašpara a později i Eugena Čiháka. Na Kašparovo jméno pamatujeme nejen z dávných školních škamen, z literatury a dřívější tvorby Ivy Tajovské – jako všestranně váženého a úspěšného člověka. Autorčin přístav k ně,kterým prominentním postavám se změnil, jako se patrně změnil jejich svět. Stěžejním prvkem děje je velice komplikovaná snaha protagonistky stát je první českou aviatičkou. Někdy působí až umanutě, ale i přes počáteční nezdary dosahuje hrdinka svého. Jak už to v českých luzích a hájích chodí, nenachází doma pochopení, natož skutečné uznání. Využívá otevřené náruče ciziny, nikoli vždy zcela bezkonfliktní. Letectví nebylo a nikdy se nestane levnou záležitostí. Dnes je pochopitelné, že aviatika nacházela respekt spíš svéráznými akrobatickými prezentacemi až cirkusového charakteru. Ostatně, letecké dny jsou stále hojně navštěvovány. Zásadní změna nastala s vypuknutím první světové války, kdy se změnilo poslání letectví a technický rozvoj. Válečné události ovšem s ženským prvkem nepočítaly, Laglerová se musela uchýlit do mimoevropské emigrace. Tam vstupují do děje ryze dobrodružné prvky, včetně ilegálního útěku na americký kontinent, kde nebyl život ochucován cukrovou vatou. Nejedna životní kolize svědčila o schopnosti Laglátové vyrovnat se s nepřízní prostředí. Posléze se navrací do samostatné republiky, ale její dlouhá nepřítomnost působí negativně.  Stávající tříbící se existenční podmínky a orientace současného letectví jí  nejsou právě příznivě nakloněny, pamětníci jí nebyli směnují k pilotní profesionalitě. Jméno první české pilotky upadlo v zapomnění, ti, kteří ji pamatovali, nebyli minulosti příznivě nakloněni. (Přiznávám, že jsem o Boženě Laglerové dosud neslyšel a nečetl, nanejvýš okrajově.)

            Pastýřka snů možná vzbudí právě historickými rekvizitami regionální pozornost, za pozornost stojí specifické technické atributy, jimiž možná dosáhne čtenářského zájmu v okruhu amatérských nadšenců, jimž je letectví středem pozornosti. Autorka se vyhnula zjednodušujícím opisům, jimiž autoři s oblibou ve zkratce zamlžují vlastní neznalosti. Laika detailní technické údaje určitě zaujmou.

            Ani osud protagonistky nedospěje k jednoznačně úsměvným koncům, což není mimořádnost. Schopní a svým způsobem úspěšní bývají opomíjeni. Nebo je do stínu zahání iniciativní nesmiřitelná současnost. Tak – v podání Ivy Tajovské – zacouvá první česká pilotka do hangáru omšelého společenského prostředí a v čtenáři zanechává jakýsi tesklivý nádech sklíčenosti a melancholické smířlivosti s dobovými kulisami. Ve čtenáři klíčí obraz jednoho pozoruhodného, nicméně skličujícího životního osudu. 

ZA JIŘÍM FALTUSEM

Kdykoli jsme se rozcházeli, pokaždé zaznělo „tak zase příště.“ Mnohokrát. Celá dlouhá desetiletí. Každý z nás odjížděl jiným směrem, a přece jsme zůstávali stále spolu.

            Jiří Faltus nás po dlouhé nemoci opustil 29. září 2024, krátce po pětaosmdesátých narozeninách. Byl to – ten minulý čas bodá – vynikají básník, jeden z nejlepších, jaké kdy měla česká poezie určená dětským čtenářům, neuvěřitelně plodný aforista s plejádou originálních bystrých postřehů i nápaditých jazykových hrátek, ale především nesmírně charakterní poutník krajinami života. Nelze vypovědět, kolika zdánlivě jednoduchými, ale hluboce promyšlenými a vtipnými úsměvnými perlami dokázat překvapit jako znamenitý kreslíř. Nejedno naléhání na jejich ucelené knižní vydání přecházel Jiří skromným úsměvem. Těžko hádat, proč k němu nikdy nedošlo. Faltusovy literární začátky byly spojeny s hradeckým Kruhem, první samostatnou sbírkou poezie pro dospělé se stal Modravý plamen (Čsl. spisovatel 1978). Jeho tvorbu představovali čtenářům různí vydavatelé, vzpomeňme Kruh, Albatros a zejména dobřejovickou Alfu-Omegu. Sotva bych spočítal, kolikrát jsme tam spolu cestovali, ať již pro knížky nebo na autorská setkání, kolik poznatků a vydaných publikací jsme si vyměnili, kolik literárních akcí jsme společně absolvovali. Bez dlouhých řečí jsme dokázali komunikovat pohledy, naladěnými na stejnou notu. Velké množství pečlivé práce odvedl jako člen výboru Střediska, na jehož počátcích se podílel. Stranou pozornosti zůstávaly jeho poměrně vzácné předmluvy a doslovy, obdivuhodně dokonalé formou i obsahem, jimiž s vytříbeným přístupem propagoval tvorbu svých kolegů a kolegyň od pera. Dokázal překonat mnohé životní záludnosti, a třebaže se v závěru života literárně odmlčel, jeho jméno bude trvale rezonovat ve východočeské umělecké historii, zlatými písmeny stát ve fiktivní kronice Střediska.

            Básník, aforista a kreslíř Jiří Faltus nás opustil. S trvalou platností vzpomínejme jeho uměleckých kvalit a važme si skutečnosti, že jsme měli čest být přáteli tak dobrého člověk


František Uher

pátek 11. října 2024

Pozvání

 Vážení přátelé,

 

dovoluji si srdečně zvát na autorský večer, který se uskuteční v úterý dne 12. listopadu 2014 od 17:00 hod. ve Foersterově síni, Pštrossova 214/17, Vojtěšská čtvrť Praha 1. (Metro A Staroměstská, dále tram 17 do stanice Národní divadlo. Od ND podle Vltavy cca 80 m k odbočce Šítkova. Ulicí je hned vidět kostel sv. Vojtěcha. Po levé straně se kostel obejde až ke vchodu s tabulkou "Foersterova síň".) Jedná se o komorní koncertní síň při kostele sv. Vojtěcha. Místo je významné z hlediska kunsthistorie i hudební historie. Pořad proběhne jako součást festivalu Den poezie na téma "Hudba a poezie". Vstup volný.


Děkuji za vaši milou pozornost. Děkuji za zachování přízně a případné sdílení pozvánky s dalšími možnými zájemci.

Těším se na vás.

 

S pozdravem

 

Běla Janoštíková

belajanostikova(at)centrum.cz

 

P.S. Prosím, nezapomeňte na teplé oblečení. Síň je součástí kostelních budov. 


Děkuji. B.J.




neděle 6. října 2024

Srdečně zdravím všechny poety, a literáty

Srdečně zdravím všechny poety, a literáty a příznivce autorského literárního webu!


I tento měsíc si vás dovoluji pozvat do světa autorského tvůrčího psaní, se kterým se můžete setkávat na našich stránkách a kde můžete kdykoli prezentovat svou tvorbu.


Když vymýšlím témata na nový měsíc, často si říkám, že všechna tu už snad byla, přestože je svět inspirací nevyčerpatelný. Pro tentokrát jsem zvolila dvě témata.

LÁSKA PROCHÁZÍ ŽALUDKEM a téma PAVUČINA (a také závěs, záclona, závoj, opona - co nebo koho ukrývají?


Nejsou povinná, nenechte se svazovat tématy, třebas vás inspirují k úplně jiným...


V listopadu uplyne 25 let od prvního ročníku Dne poezie (16. 11. 1999).

Festival proběhne od 11. 11. do 23. 11. 2024.

Téma letošního ročníku je “Na hrázi hudby“.

Připomíná dva významné poválečné umělce: Bohumila Hrabala (1914-1997), který na adrese Na hrázi na Palmovce v Praze bydlel (sám ji nazýval “na hrázi věčnosti”), a jeho přítele experimentálního umělce a představitele explosionalismu Vladimíra Boudníka (1924-1968). Ten s Hrabalem Na hrázi dva roky žil. Druhým důvodem je, že letošní rok je Rokem české hudby, který připomíná “magickou čtyřku v české hudbě” https://www.rokceskehudby.cz/…dby a zejména výročí čtyř velkých skladatelů Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Josefa Suka. Ale třeba i Karla Kryla.


Rádi bychom se prostřednictvím našeho festivalu zamysleli a následně i oslavili přesah mezi poezií a hudbou. Věříme, že i pro vás bude toto téma inspirativní.( https://www.denpoezie.cz/)


Rovněž náš literární web je k festivalu přihlášen, rádi tuto krásnou akci podpoříme, proto již nyní posílejte básně a krátké prózy, které budou ve dnech festivalu na webu publikované.


Těším se na vás, vaše literární práce, názory, nápady, na nové knihy a vše další, co nás spojuje. 


Mějte se hezky


Pavlína



sobota 5. října 2024

POZVÁNKA na koncert Evy Mišíkové & E+Mausy a PROJEKCE NOVÉHO FILMU OMM v Praze-Libni dne 11. října 2024

Vážení a milí, zde je bojovka. Kdo tam trefí, bude se mít...

Radana Šatánková


Tato akce je zdarma díky MČ Praha 8:
11. října 2024, KC Prahy 8 - VELKÝ MLÝN
Projekce nového dokumentárního filmu Olivera Maliny Morgensterna:
POSELSTVÍ LÁSKY A UČENÍ VINCENCE LESNÉHO A OTOKARA BŘEZINY
18:00 - koncert: Eva Mišíková & E+Mausy
20:00 - projekce filmu, 85 min., ČR, 2024
-------------------------

A N O T A C E :

- Eva Mišíková - básnířka, zpěvačka, pedagožka (francouzština).
Skupina E+Mausy vystupuje ve složení: Eva Mišíková (texty, zpěv, recitace), kytara Jakub Mužík, klávesy Daniel Patras, basová kytara Jan Polák, bicí Antonín Strnad. Skupina E+Mausy vznikla spontánně - schází se ve zkušebně kousek od Emauzského kláštera v centru Prahy. Ze spojení básní Evy a sklepních improvizací Mausů spatřily postupně denní světlo svébytné a ucelené skladby, hudební variace a texty - tu k osvěžení, tu k zamyšlení.

- Celovečerní dokumentární film o dvou významných rodácích z Vysočiny. Dokument však nadto ukazuje  spojitosti nejen mezi nimi, ale i s dalšími významnými osobnostmi (- básníkem a držitelem Nobelovy ceny Rabíndranáthem Thákurem, - sochařem Františkem Bílkem, - rodinou Havlových, kteří měli rodinné sídlo na Havlově, kde žila hned vedle Anna Pammrová, básníkova múza – tedy múza O. Březiny...).

H r a j í :
Marcela Březinová, Eva Mišíková, Radana Šatánková, Jakub Saic, Jiří Vyorálek a další.











úterý 1. října 2024

Oslavenci měsíce října

Vážení přátelé, začíná nám další měsíc a vypadá to, že podzim s tím příchodem nijak neotálí. Leckde již začala topná sezóna a všichjni přejeme nějaké teplé suché útočiště všem, co zažili vody přespříliš. Neštěstí nás zatím dokáže semknout a ráda se dozvídám, jak opět pomáháme postiženým, i když to hlavní břemeno nesou právě oni.

Nyní máme poprvé příležitost popřát rovněž dvěma našim mimořádným členkám, což jsou osobnosti našeho kulturního života bez ohledu na věk. Tyto dvě dámy jsou výraznými činitelkami dění,  stály a stojí na počátku dobrých změn pro jednotlivce i skupiny.

V tomto měsíci příliš kulatin nenajdeme, takže vzpomenu i těch, kdo se zasluhují o naši Obec. Hned třetího října můžeme připít činorodé paní Michaele Orsi, která je činorodá v kulturním světě Ostravska a nyní i Prahy. Známe ji jako herečku, zpěvačku, tanečnici a do naší Obce přišla již jako známá básnířka (vloni vyhrála Mobelovu cenu). A pokud říkám, že je činorodá, tak jsme se s ní mohli setkat například v pořadu Dialogu na cestě. Je velmi schopnou organizátorkou, takže se s jejím jménem setkáváme a setkávat budeme velmi často. Byla také zvolena do revizní komise Obce.  Z básnických sbírek uvedu poslední …A ptáci to neví… (2022)

Podobně záslužnou práci pro kulturní svět i Obec vykonává Markéta Hlasivcová, které připijeme 18.10. Je knihovnicí a básnířkou, zapojila se do práce Pražského klubu spisovatelů a také je již jedenáct let zapojena do činnosti (dříve klubu, nyní o.s.) Dialogu na cestě. S básnickou tvorbou se můžeme takřka pravidelně setkávat v almanaších Vladimíra Stibora, s prózami  v mnoha sbornících, včetně kalendáře  Blahoslav. Své sbírky již publikuje především na internetu, například Nestačí světa pokladnice (2024).

Konečně tu máme první kulatiny! Oslaví je 20. října naše mimořádná členka, novinářka, spisovatelka  a humanitární pracovnice, známá svým válečným zpravodajstvím z konfliktů na Kavkaze, v Afghánistánu, pracovala i na Ukrajině.  Polovinu života pracovala pro Lidové noviny, od r. 2018 je v redakci Deníku N.  Její reportáže stále patří k nejvyhledávanějším. Už víte, kdo to je? Jistěže, Petra Procházková je nezaměnitelnou osobností! Na motivy jejího románu Frišta (2004) vznikl film Moje slunce Mad (2021). V r. 2023 obdržela (po mnoha jiných oceněních za svou práci)  francouzský Řád čestné legie.

Výčet uzavírá náš čestný člen a další členka mimořádná. Vyjmenuji je hezky popořadě: Dvaadvacátého října, připijeme směrem k Českých Budějovicím panu  Janu Marešovi. Badateli, knihovníku, překladateli, básníku a redaktorovi. Mimo jiné spolu s Ivo Karešem vytvořil internetovou encyklopedii KOHOUTÍ KŘÍŽ, která již od počátku 90. let seznamuje českou veřejnost s představiteli tzv. německé šumavské literatury. Rozsah encyklopedie je takřka neuvěřitelný.  Databáze se stále rozšiřuje a nyní představuje více než dva tisíce autorů. Najdeme tu  ukázky jejich děl, životopisné medailony, bibliografické odkazy i obrazové dokumenty.

O tři dny později, 25. 10., budeme připíjet  dalším kulatinám, tentokrát mimořádné členky, paní Zdenky Žádníkové Volencové. Je to česká divadelní a televizní herečka, známá z Dejvického divadla nebo televizních seriálů. V r. 2007 založila Nadační fond Zdenky Žádníkové,  který od té doby vylepšuje prostředí ve zdravotnických zařízeních (např. Motol) originálními nástěnnými malbami (autor Libor Škrdlík) nebo třeba mobilními nástěnkami pro dospělé (Přísloví pro potěšení) ve spolupráci s výtvarnicí  Magdou Veverkovou a spisovatelem Benjaminem Kurasem.

Přejeme všem našim oslavencům pevné zdraví, všechno dobré a ještě lepší, pohodu a spokojenost, další úspěchy v jejich práci.

Hana Mudrová




LITERÁTI NA TRATI XII - vyhlášení


Literáti na trati XII

aneb Příběhy (Poezie) kolejí

 

motto: „Koleje skrývají tisíce příběhů (veršů)…“

 

Literární skupina ČZS FISAIC vyhlašuje dvanáctý ročník železniční knižní antologie Literáti na trati, která je příležitostí pro všechny autory, jejichž námětem, múzou či inspirací je prostředí kolejí, vlaků a cestování. A stejně jako vloni, tak i letos budou knihy dvě: „Příběhy kolejí“ a „Poezie kolejí“.

Vaším úkolem je dodání textu, který se dotýká železnice a odkoupení alespoň dvou výtisku knihy. Uvítáme ukázky z knih, poezii i prózu, povídky, fejetony, cestopisy, články, pohádky… Přidat se může každý! Jedinou podmínkou je naplnění názvu knihy – jsme „Literáti na trati“. Ať už profesí či láskou k železnici.

Je jedno, zda jste ostřílený autor nebo si píšete jen tak pro radost. Podělte se o svoje dílo s ostatními. Staňte se součástí dnes již více než stočlenné party a vytvořme společně další díl antologie známých i neznámých autorů, které spojuje souprava dobře rozjetého mezinárodního vlaku! Seberte tedy odvahu a pojďme do toho! „Stojí to za to!“

Další informace získáte na webu: http://obecspisovatelu.blogspot.com/, na e-mailové adrese: frantisek.tylsar@seznam.cz nebo na tel. čísle +420 776 58 2331.


Fanda :-) Tylšar

vedoucí literární skupiny ČZS FISAIC a tvůrce knihy

 


PODMÍNKY A RÁMCOVÝ PLÁN PRO PŘÍPRAVY KNIHY

 31. prosince 2024 - Nejzazší termín pro odeslání příspěvku, který musí splňovat následující náležitosti:

  • Text posílejte pouze v elektronické podobě (sepsané na počítači) v běžném textovém editoru (ne pdf!)
  • Délka textu – próza – max. 10 000 znaků vč. mezer!
  • Délka textu – poezie – max. 5 stran po 33 řádcích vč. nadpisů a mezer.
  • Publikovat můžete v knize prózy nebo v knize poezie, popř. v obou.
  • K textu je potřeba dodat jednu stránku povídání o autorovi v 1. osobě
    + fotografii.
  • Délka textu o autorovi – max 1600 znaků vč. mezer!
  • Kratší texty nejsou překážkou, delší budou zkráceny.
  • Pokud si nejste jisti jazykovou správností, nechte si text ještě před odesláním zkontrolovat, např. učitelem českého jazyka.
  • Texty s velkým množstvím chyb nebo velmi nízké literární úrovně mohou být vyloučeny.
  • Vyhrazujeme si právo využít jen část zaslaných materiálů nebo je do knihy nezařadit.
  • Zasláním textů autor souhlasí s jejich uveřejněním bez nároku na autorský honorář a zavazuje se k úhradě minimálně dvou výtisků…
  • Texty, které včas pošlete, zapracuji do knihy a pošlu zpět k autorské kontrole.
  • Na návrh autora provedu změny, znovu vše zkonzultujeme a bude-li vše v pořádku, vložíme do tiskové verze.
  • Jednotlivé kroky budou s přihlášenými autory konzultovány prostřednictvím e-mailu či telefonu. Proto potřebuji vaše telefonní číslo a e-mailovou adresu.

 

Platba výtisků:

  • Je to stejné jako vloni. Cena za dvě knihy prózy včetně expedičních nákladů je 1 000,- Kč, za dvě knihy poezie včetně expedičních nákladů je 900,- Kč. (K platbě budete vyzýváni průběžně při schvalování sazby autorem.)

 

Nejpozději 28. února 2025 budou hotovy korektury, cílová sazba a návrh obálky - kniha bude předána k tisku

 

Závěrem:

·      Po vytištění cca. v květnu a červnu budu postupně rozesílat zaslané knihy autorům.

·      Pokud vše proběhne dle plánu, rád bych knihu představil na veletrhu Svět knihy v Praze, který se bude konat koncem května 2025, kam vás již nyní srdečně zvu.

·      Přestože to neplánujeme, uvedené termíny se mohou změnit.

·      Jste-li noví autoři, nemusíte se ničeho bát. Pravidelně vás budu o všech krocích informovat, průběžně budu zasílat další informace tak, abychom veškerou práci společně včas dotáhli do konce.

 

Takže nyní vás čeká první krok. Přihlásit se k projektu (napsat mail, zavolat) a poslat svůj příspěvek.

 

Fanda :-) Tylšar

vedoucí literární skupiny ČZS FISAIC a tvůrce knihy

frantisek.tylsar@seznam.cz, tel. +420 776 58 2331