Prohledat tento blog

neděle 13. října 2024

ZA JIŘÍM FALTUSEM

Kdykoli jsme se rozcházeli, pokaždé zaznělo „tak zase příště.“ Mnohokrát. Celá dlouhá desetiletí. Každý z nás odjížděl jiným směrem, a přece jsme zůstávali stále spolu.

            Jiří Faltus nás po dlouhé nemoci opustil 29. září 2024, krátce po pětaosmdesátých narozeninách. Byl to – ten minulý čas bodá – vynikají básník, jeden z nejlepších, jaké kdy měla česká poezie určená dětským čtenářům, neuvěřitelně plodný aforista s plejádou originálních bystrých postřehů i nápaditých jazykových hrátek, ale především nesmírně charakterní poutník krajinami života. Nelze vypovědět, kolika zdánlivě jednoduchými, ale hluboce promyšlenými a vtipnými úsměvnými perlami dokázat překvapit jako znamenitý kreslíř. Nejedno naléhání na jejich ucelené knižní vydání přecházel Jiří skromným úsměvem. Těžko hádat, proč k němu nikdy nedošlo. Faltusovy literární začátky byly spojeny s hradeckým Kruhem, první samostatnou sbírkou poezie pro dospělé se stal Modravý plamen (Čsl. spisovatel 1978). Jeho tvorbu představovali čtenářům různí vydavatelé, vzpomeňme Kruh, Albatros a zejména dobřejovickou Alfu-Omegu. Sotva bych spočítal, kolikrát jsme tam spolu cestovali, ať již pro knížky nebo na autorská setkání, kolik poznatků a vydaných publikací jsme si vyměnili, kolik literárních akcí jsme společně absolvovali. Bez dlouhých řečí jsme dokázali komunikovat pohledy, naladěnými na stejnou notu. Velké množství pečlivé práce odvedl jako člen výboru Střediska, na jehož počátcích se podílel. Stranou pozornosti zůstávaly jeho poměrně vzácné předmluvy a doslovy, obdivuhodně dokonalé formou i obsahem, jimiž s vytříbeným přístupem propagoval tvorbu svých kolegů a kolegyň od pera. Dokázal překonat mnohé životní záludnosti, a třebaže se v závěru života literárně odmlčel, jeho jméno bude trvale rezonovat ve východočeské umělecké historii, zlatými písmeny stát ve fiktivní kronice Střediska.

            Básník, aforista a kreslíř Jiří Faltus nás opustil. S trvalou platností vzpomínejme jeho uměleckých kvalit a važme si skutečnosti, že jsme měli čest být přáteli tak dobrého člověk


František Uher

Žádné komentáře:

Okomentovat