Prohledat tento blog

čtvrtek 7. října 2021

Jan Bauer - Bratrstvo růžového kříže

 Jan Bauer

Bratrstvo růžového kříže

MOBA, 2021

Zvědavost čtenáře přitáhne už sám titul knižní novinky pilného jihočeského autora Jana Bauera, který zní i poněkud romanticky - Bratrstvo růžového kříže. A čtenářovu zvědavé dohady podpoří i podtitul knihy – Mordy v časech císaře Rudolfa II., který zní nejen tajemně, ale slibuje i pořádnou porci napětí.

Už samotná Praha na přelomu 16. a 17.století, kterou si autor vybral jako kulisu svého historického románu s nevšední detektivní zápletkou, je pro čtenáře nesporně přitažlivým místem, plným překvapení a zajímavostí. A Bauer rozhodně nešetří ani nevšedními dobovými detaily, ani dějovými zvraty, které udržují čtenářovu pozornost stále napnutou.

Stejně zajímavou, i když poněkud kontroverzní osobou je i Lukáš Trobl z Květnice, který vstupuje do děje přímo akčně – a to zapletením se do nečekané rvačky. Poté následuje i překvapivé obvinění z vraždy vlašského alchymisty Alessandra Bellarminiho. Původně Lukáš mířil ke svému strýci Maxmiliánovi Troblovi, dvornímu radovi zemského soudu, který ho sice z vězení také dostane, ale za předpokladu, že vypátrá alchymistova skutečného vraha.

Ve zmiňované době je však město vylekané pamflety, vylepovanými na dveřích kostelů. Jsou jakousi skrytou výhružkou záhadného Bratrstva růžového kříže, o kterém nikdo neví nic bližšího. Oznamovaný příchod Dne osvícení a rozdrcení ďábla nevědomosti zní spíše pozitivně, ale skutečnost je poněkud jiná – protože se ve městě objevuje série vražd doprovázená odkazem v podobě dvou zkřížených stonků růží. Tudíž logicky připisovaná Bratrstvu. Také jezuita Augustin Brecht vidí v Bratrstvu svého nepřítele, ohrožujícího jeho řád, a proto tlačí na zemský soud se žádostí o vypátrání a potrestání šiřitelů nezvyklých letáků.

Jak správně předpokládáte, vyšetřováním byl pověřen Lukáš Trobl, písař od zemského soudu, který se ale ve svých závěrech brání obecně prezentovanému názoru, že pisatelé pamfletů jsou stejní lidé jako vrazi s růžemi. A postupně, krůček za krůčkem, rozplétá složitou síť intrik a souvislostí, a to s podporou sličné krčmářky Terezy z hospody U Krále brabantského. Podaří se Lukášovi skutečně odhalit původce krvavých mordů a případně očistit jméno Bratrstva, nebo se vše ještě více zamotá? Teď už je na samotném čtenáři, zda dočte knihu až na poslední stránku....

Hanka Hosnedlová


Žádné komentáře:

Okomentovat