Prohledat tento blog

neděle 26. června 2022

Václav Valášek dává o sobě opět vědět

 Člen Literárního klubu Petra Bezruče Frýdek-Místek Václav Valášek už v roce 2018 vydal svoji knihu  Gizdi a koltuni aneb historky dětské, za kterou získal v následujícím roce Čestné uznání v soutěži o cenu Miroslava Švandrlíka O nejlepší humoristickou knihu. Nyní vydal druhý díl této knihy, kde se opět můžete začíst do neuvěřitelných příběhů Vency a jeho kamarádů. Takové dětství, jako prožíval on, už dnešní generace nezná…

Václav Valášek se narodil v Branticích, žije ve Frýdlantu n./O. Jeho život a pohled na svět byl ovlivňován a formován kolektivem tvrdých chlapů slévárny, kteří se však obratem ruky dokázali změnit v kluky a uličníky. On sám o svých koníčcích říká:

„Humor a hudba jsou mé celoživotní záchranné čluny, jež mne, hlavně v posledních letech, nesou životem. Své vyžití, po ztrátě zraku jsem našel ve Sjednocené organizaci nevidomých a slabozrakých. Zde jsem uplatnil své poetické schopnosti, jež jsem v sobě nosil od mládí, ale neměl na ně čas. V kolektivu literátů se teprve rozkoukávám…“ - hodnotí skromně své psaní autor. Skromnosti ale není třeba, vždyť v celostátní soutěži Můj svět, kterou každoročně vyhlašuje Městská knihovna Frýdek-Místek, obdržel ta nejvyšší ocenění v roce 2013-2015.

Václav Valášek pokřtil druhý díl knihy Gizdi a koltuni na červnové schůzce literátů se svými kolegy. Zájemci si ji mohou vypůjčit v knihovně ve Frýdlantu n./O., jistě budou s knižními aktéry prožívat nevšední situace.

                                                                       Dajana Zápalková



Foto z archivu LKPB



Žádné komentáře:

Okomentovat